”Vansinne är att göra samma sak om och om igen och samtidigt förvänta sig ett annat resultat”, Einsteins citat ger en ganska riktig bild av hur många individer fungerar.

Människor har tendensen att behålla sina vanor även om de är fullt medvetna om att de är dåliga. En rimlig anledning är att vanan har hamnat i vår bekvämlighetszon och således känns det ansträngande att göra slut på de dåliga vanorna.
Många människor hamnar alltså i en daglig rutin som inkluderar t.ex. att hoppa över frukost, äta ohälsosam lunch, och äta sötsaker och läsk impulsivt. Vilket är självklart, inte bra.Ta en titt på dessa dåliga matvanor och kolla om du känner igen dig själv!

Att äta utan att titta

Du måste veta vad du äter nämnde jag på sidan ”Goda Matvanor”. Många människor, jag inkluderad(inte längre) lägger inte märke till vad det är man egentligen äter.

Snabba kolhydrater och dåligt fett (mättat fett och transfett) är bra exempel på vad majoriteten av människor äter utan att veta om det. Det du måste göra är att undersöka din föda och hitta de dåliga livsmedlen och ersätt de med livsmedel som du vet gynnar dig både fysiskt och psykiskt!

Tvångsmässigt småätande

Är du den personen som tvångsmässigt måste ha något att tugga på ständigt? Chips, godis, choklad och annat som känns oersättligt både på dagen och kvällen?

Det kan kännas behagligt när man äter den där sockerfyllda Marabouchokladen eller ostbågarna, men samtidigt så skapar detta ett överskott av kalorier vilket lagras som fett på kroppen. Den bästa rekommendationen jag har är att ersätta sötsakerna med frukt, hälsogodis och liknande.

Jag vill bara kommentera att jag själv inte tror på att totalt sluta äta sötsaker, utan om man ska äta så ska man äta i moderation. Ät när du vet själv är en passande tidpunkt för rekreation och njutning!

Skräpmat

När man hamnar i rutinen att ständigt äta skräpmat så får detta oss att kräva mer skräpmat och bortse den hälsosamma födan. Man kanske inte märker det men man blir helt enkelt beroende av att ha smakrika måltider.

Det som krävs är helt enkelt motivation. Om du känner dig uttråkad och trött på ständigt äta samma mat varje så leder detta självklart till fler besök på pizzerian. Det du kan göra är bli en kock på en dag!, och var inte rädd att experimentera i köket.

Så nästa gång du funderar på att köpa en kebab eller en hamburgare så kan du istället gå till närmaste livsmedelsbutik och köpa & laga något oväntat, nyttigt och läckert till dig själv!

Slutsats

Om du har tagit en titt på dessa dåliga matvanor så kanske känner du igen dig själv. Om du gör det så behöver du inte vara orolig utan jag kan själv säga att jag har haft flera av dessa vanor som jag nämnde. Jag lyckades avskaffa de och om jag kan göra det så kan du också utan större problem, lycka till!

Pin It on Pinterest