”Vansinne är att göra samma sak om och om igen och samtidigt förvänta sig ett annat resultat”

Einsteins citat ger en ganska riktig bild av hur många individer fungerar.

Människor har tendensen att behålla sina vanor även om de är fullt medvetna om att de är dåliga. En rimlig anledning är att vanan har hamnat i vår bekvämlighetszon och således känns det ansträngande att göra slut på de dåliga vanorna.

Många människor hamnar alltså i en daglig rutin som inkluderar t.ex. äta ohälsosam lunch, sötsaker och dricka läsk impulsivt. Vilket är självklart, inte bra. Ta en titt på dessa dåliga matvanor och kolla om du känner igen dig själv!

Att äta utan att titta

Du måste veta vad du äter nämnde jag på sidan ”Goda Matvanor”. Många människor, jag inkluderad(inte längre) lägger inte märke till vad det är man egentligen äter.

Snabba kolhydrater och dåligt fett (mättat fett och transfett) är bra exempel på vad majoriteten av människor äter utan att veta om det. Det du måste göra är att undersöka din föda och hitta de dåliga livsmedlen och ersätt de med livsmedel som du vet gynnar dig både fysiskt och psykiskt!


Tvångsmässigt småätande

Är du den personen som tvångsmässigt måste ha något att tugga på ständigt? Chips, godis, popcorn choklad och annat som känns oersättligt både på dagen och kvällen?

Det kan kännas behagligt när man äter den där sockerfyllda Marabou chokladen eller ostbågarna, men samtidigt så skapar detta ett överskott av kalorier vilket lagras som fett på kroppen. Den bästa rekommendationen jag har är att ersätta sötsakerna med frukt, hälsogodis och liknande.

Jag vill bara kommentera att jag själv inte tror på att totalt sluta äta sötsaker, utan om man ska äta så ska man äta i moderation. Ät när du vet själv är en passande tidpunkt för rekreation och njutning!

Omringad av sötsaker

Du måste se till att skapa rätt omgivning i köket och hemmet, eller med andra ord försök att bli av med distraktionerna (godiset, chipsen, choklad, läsk m.m.).

Om du ständigt är omringad av de sötsakerna så kommer du inte kunna hålla tid från att smaka och sedan äta för fullt!

Skräpmat

När man hamnar i rutinen att ständigt äta skräpmat så får detta oss att kräva mer skräpmat och bortse den hälsosamma födan. Man kanske inte märker det men man blir helt enkelt beroende av att ha smakrika måltider.

Det som krävs är helt enkelt motivation. Om du känner dig uttråkad och trött på ständigt äta samma mat varje så leder detta självklart till fler besök på pizzerian. Det du kan göra är bli en kock på en dag!, och var inte rädd att experimentera i köket.

Så nästa gång du funderar på att köpa en kebab eller en hamburgare så kan du istället gå till ICA och laga något oväntat, nyttigt och läckert till dig själv!

Äta för snabbt

Vi alla känner den där personen som slukar upp måltiden på någon minut eller två medan resten av gänget inte har ens börjat. Kanske är du denna individ. Om du är det så har du här några tips för att fixa detta problem!

Första tipset är att vara medveten genom mindfulness, dvs. ta din tid med att smaka på maten, låt sinnesintrycken göra sin fulla intryck. Ätandet blir inte bara långsammare utan även godare.

Andra tipset är att lägga ner besticken då och då för att skapa korta pauser som drar ut på måltiden.

P. S. en av anledningarna till varför snabbt ätande inte är bra är att hjärnan tar en extra stund innan den uppfattar att magen är mätt och belåten. Dvs. om du slukar upp måltiden snabbt så har din hjärna inte chansen att uppfatta detta innan det är för sent och du är proppfull!

Äta för sent

Är du en som äter alldeles för sent på kvällen och sedan har problem med att slappna av och somna? Sent ätande är ett vanligt fenomen och för vissa har det mer konsekvenser än andra.

Vissa studier visar (på möss) att när man äter är ibland lika viktigt som vad man äter. Med andra ord sent ätande kan bidra till övervikt och bukfett då kroppen inte får chansen att bränna ner de kalorierna på samma sätt som den skulle göra under dagen.

Emotionellt ätande

Det är ingen hemlighet att vissa människor börjar äta mer när de har upplevt något emotionellt påfrestande. Det kan vara rörande händelser i ens privatliv, allt från att göra slut med sin partner till att få sparken.

Ett sätt att åtgärda detta är genom att vara mer medveten om dig själv, dina tankar och känslor. Meditation, mindfulness och/eller yoga rekommenderas!

Slutsats

Om du har tagit en titt på dessa dåliga matvanor så kanske känner du igen dig själv. Om du gör det så behöver du inte vara orolig utan jag kan själv säga att jag har haft flera av dessa vanor som jag nämnde. Jag lyckades avskaffa de och om jag kan göra det så kan du också utan större problem, lycka till!

Pin It on Pinterest