Du måste veta vad du äter och undersöka det. Det handlar inte alltid om vad du äter utan oftast handlar det om hur och när du äter. Det är väldigt viktigt att skaffa sig goda matvanor i kampen mot fett. Det spelar inte roll om du vill bränna fett för att du är överviktig eller om det handlar om att fixa magrutor, så har dina matvanor otrolig betydelse både för hälsan och självförtroendet.

Frukost

Du har säkert hört detta förut och det är för att det verkligen stämmer. Frukost kan spela en viktig roll för våra prestationer för resten av dagen. Tanken är att eftersom man inte får i sig mat under natten och så har därmed man inget bränsle för att kroppen ska komma igång under dagen.

Många människor njuter och behöver frukosten, men dock inte allihopa. Varje människa är unikt byggd och varje kropp fungerar enligt sin egna regelbok.

Om nu du inte är en morgon människa och avskyr att käka frukost, så kan du ta en närmre titt på det som kallas för ”intermittent fasting” eller periodiskt fastande på svenska.

Detta är en livstil / diet trend som har tagit fitness världen med en storm de senaste åren.


Ät mindre men oftare

En bra vana som jag kan rekommendera om du strävar efter att bygga muskelmassa är att äta många små måltider. Dessa måltider, 5-6st om dagen, som bidrar musklerna med de näring de behöver och får matsmältningen att jobba hela tiden. Detta får din kropp att vara benägen att bränna bort kalorier ständigt, vilket är väldigt bra i kampen mot fett.

När folk bara äter, låt oss säga, två stora måltider om dagen, så går kroppen in i ett så kallad svältläge, då kroppen försöker hålla fast vid kalorierna och lagra de som fett.

Undvik sena måltider

Sena måltider kan vara en dold faktor hos fettproduktionen. Teorin är rätt så logisk, men inte fullt accepterad bland kostexperter och forskare.

När man äter på kvällen och sover efteråt så har kroppen ingen möjlighet att bränna bort kalorierna som du fick i dig. Detta kan resultera i att kalorierna lagras som fett och att du ökar i vikt utan att vara medveten om varför.

Det har även hittats samband med dålig sömn och sena måltider, speciellt kryddig mat, koffein, och fet mat.

Rekommendationen är att du äter ingenting 3 timmar innan sovdags, och om du känner dig hungrig så kan du gärna ta en frukt eller något liknande.

Ät bra kolhydrater

Hur det fungerar är att långsamma kolhydrater håller blodsockernivån stadigt och håller oss mätta betydligt längre än snabba kolhydrater (”dåliga” kolhydrater) och de förser oss också med energi som varar längre än snabba kolhydrater.

Det är väldigt viktigt att veta vad för mat man äter nämnde jag innan och med så är fallet speciellt med kolhydrater. Då det finns en väldigt tydlig gräns mellan vad som är bra och vad som är dåligt. De bra kolhydraterna kallas för långsamma kolhydrater och finns bland annat i »

 • Frukt
 • Musli
 • Pasta
 • Potatis
 • Grönsaker
 • Ris
 • Grovtbröd

Grönsaker

Varför ska man äta grönsaker? Nyttiga Grönsaker

”Naturens Medicin”

”Ät dina grönsaker” är säkert något du hört mamma säga är jag säker. Man behöver inte vara en partikelfysiker för att förstå att grönsaker är nyttiga för en själv. Men ändå så undviker många människor denna viktiga föda.

Varför?

Om jag får lov att spekulera så är det troligtvis för att vi kan tänka på annat som är godare!

Hur kan vi åtgärda detta?

Min rekommendation är att man försöker ”hitta sina grönsaker” och sedan kan man äta och må bra. Nästa gång du befinner dig i ICA eller på COOP se till att köpa några grönsaker du inte provat på förut!

Det finns talrika grönsaker som du säkert inte har ätit, men som är lika nyttiga som de andra grönsakerna. Därför tycker jag att det bästa sättet att börja äta grönsaker är att experimentera och leta efter det du tycker mest om!

Frukt

frukt bananer, äpplen, jordgubb

”Naturens Godis”

Frukt är alldeles fyllda med nyttigheter som din kropp behöver för att fungera optimalt. Näringsämnena i frukten får inte bara dig att må allmänt bra utan har en viss beskyddande effekt mot olika sjukdomar.

Vitaminer, antioxidanter och andra näringsämnen är verkligen vad som definierar frukt. Frukt är inte bara otroligt bra för hälsan utan ofta är de otroligt goda, ”naturens desserter”.

Frukt kan också vara en bidragande faktor i fettminskningen för att de bland annat innehåller vattenlösliga fibrer, fibrer som har en mättande verkan.

Fullkornsprodukter

Det är viktigt med att äta rätt har du säkert förstått, nu när du har kommit så långt, men det är inte alltid så enkelt.

Till exempel när man är och handlar och bestämmer sig för att köpa pasta så brukar man ofta se två väldigt lika förpackningar. Det kan antigen vara vanlig pasta(ljus) eller fullkornspasta(mörk). Det kan vara svårt att välja ”den nyttiga”, alltså fullkornspastan, när man tycker att den andra smakar lite bättre, men det är definitivt värt det i slutändan.

Fullkornsprodukter innehåller väldigt viktiga ämnen, vitaminer och mineraler som fungerar som ett skydd för olika sjukdomar som cancer, diabetes och olika hjärt- och kärlsjukdomar.

Därför rekommenderar jag att du integrerar fullkornsprodukter i din diet!

Här är en lista på fullkornsprodukter jag brukar äta.

 • Fullkornspasta
 • Brunt ris
 • Bulgur
 • Havregrynsgröt
 • Fullkornsbröd (med nötter, mums!)

Slutsats

Vissa av dessa tips och vanor som gavs som förslag kan verka motsägelsefulla, medan andra kompletterar varandra bättre. Oavsett vilket det nu är så är det viktigaste alltid att din fysiska uppsättning är unik och kräver sin egna individualiserade träning och kost.

Förhoppningsvis har du fått några förslag från denna artikel som du kan använda i ditt liv!

Pin It on Pinterest