Det har bevisats att människor som upptar magfett har större risk för seriösa hälsoproblem, till och med tidig död, från de som lägger på fett på andra delar av kroppen”

Fett på midjan, är möjligtvis den farligaste form av fett som människor kan ha. Det finns många olika hälsorisker och sjukdomar som är associerade med för mycket bukfetma.

Varför?Förenklat så kan man säga att magen är helt enkelt den centrala delen av vår kropp, och därmed utgångspunkten för våra andra kroppsdelar. I magen finns det alltså muskler och organ som är ansvariga för att ”upprätthålla” resten av kroppen, dvs. att hålla resten av kroppen frisk och stark. T.ex. människors magsmältningsorgan som förser kroppen med den näring den behöver för att hålla kroppsfunktioner i schack.

Åderbråck

Överflödig magfett kan tynga venerna i dina ben och göra det svårt för blodet att cirkulera på rätt sätt. Vener fungerar som envägs ventil för att förhindra att blod rinner bakåt, och om venerna blir försvagade, så kan blod läcka tillbaka och tilltäppa venerna. Det är därför många överviktiga människor utvecklar åderbråck. Detta kan verkligen undvikas genom att förvärva goda vanor, och bearbeta viktminskningen med motion och diet.

Bröstcancer

Kvinnor som är överviktiga, speciellt de som lagrar fett mest på magen, har högre östrogennivåer. Om du inte visste det så härstammar bröstcancer från överflödig östrogenproduktion i kroppen. Överflödig magfett resulterar även i ökad insulinnivå i kroppen, vilket är ett annat tillstånd som är länkad med bröstcancer.

Diabetes

Det är många som tror att diabetes är totalt beroende av gener, men det är inte helt sant. När det handlar om diabetes typ 2, så är omgivningen(din livsstil, vanor och beteende) en mycket farligare faktor än bara generna.
Mer än 85 % av människor med diabetes typ 2 är överviktiga. Även om det inte är helt utlagd hur överviktiga utvecklar denna typ av diabetes så vet vi i alla fall att ett samband existerar.
Det vi vet är att överflödig fett kring magen stör insulin produktionen och ökar kroppens produktion av blodsocker. Detta leder i sin tur att bukspottkörteln producerar ännu större mängder insulin. Vilket långsiktigt leder till att diabetes utvecklas.

Med andra ord så handlar det om hur du tar hand om dig själv, vilka typer av vanor du har och hur du mår psykiskt. Alla dessa faktorer har sin egen lilla rolla i det hela, och alla dessa går att förbättra.

Slutsats

Som ni ser är nackdelarna med övervikt upprörande. Men de goda nyheterna är att även om du förlorar en liten mängd fett så har det en avsevärd betydelse i eftersträvandet av god hälsa. Du undviker en hel del olika sjukdomar även om du tappar så lite som 5-10 kilo.
Se till att kolla in magövningarna och kost tipsen här på sidan!

Pin It on Pinterest