Det har bevisats att människor som upptar magfett har större risk för seriösa hälsoproblem, till och med tidig död, från de som lägger på fett på andra delar av kroppen”

Fett på midjan, är möjligtvis den skadligaste form av fett som människor kan ha på kroppen. Det finns många olika hälsorisker och sjukdomar som är associerade med för mycket magfett.

Varför?

Förenklat så kan man säga att magen är helt enkelt den centrala delen av vår kropp, och därmed utgångspunkten för våra andra kroppsdelar. I magen finns det alltså muskler och organ som är ansvariga för att ”upprätthålla” resten av kroppen, dvs. att hålla resten av kroppen frisk och stark. T.ex. människors matsmältningsorgan som förser kroppen med den näring den behöver för att hålla kroppsfunktioner i schack.

Vad orsakar övervikt?

Det finns en rad olika anledningar till varför en person är överviktig. Oftast handlar det om livsvanor, kost och diet i kombination med vissa genetiska anlag. Om man äter mycket och inte motionerar under dagen så är det inte så svårt att klura ut varför den personen är överviktig. Vissa påstår att genetik har inget med saken att göra, men det är alldeles felaktigt. Ibland så använder vissa överviktiga genetik eller någon sjukdom som ursäkt för att rättfärdiga sina dåliga matvanor, och anser vi vara lika felaktigt.

Med det sagt så har vi här listat ett par sjukdomar och/eller besvär som kan uppstå i samband med övervikt och bukfetma:


Åderbråck

Överflödig magfett kan tynga venerna i dina ben och göra det svårt för blodet att cirkulera på rätt sätt. Vener fungerar som envägs ventil för att förhindra att blod rinner bakåt, och om venerna blir försvagade, så kan blod läcka tillbaka och tilltäppa venerna. Det är därför många överviktiga människor utvecklar åderbråck. Detta kan verkligen undvikas genom att förvärva goda vanor, och bearbeta viktminskningen med motion och diet.

Stroke, hjärt- och kärlsjukdomar

Om du är överviktig så har du större chans för att ha höga blodtryck och kolesterol värden. Dessa leder i sin tur till ökad chans för att drabbas av hjärtsjukdomar och stroke.

Bröstcancer

Kvinnor som är överviktiga, speciellt de som lagrar fett mest på magen, har högre östrogennivåer. Om du inte visste det så härstammar bröstcancer från överflödig östrogenproduktion i kroppen. Överflödig magfett resulterar även i ökad insulinnivå i kroppen, vilket är ett annat tillstånd som är länkad med bröstcancer.

Diabetes

Det är många som tror att diabetes är totalt beroende av gener, men det är inte helt sant. När det handlar om diabetes typ 2, så är omgivningen(din livsstil, vanor och beteende) en mycket farligare faktor än bara generna. Mer än 85 % av människor med diabetes typ 2 är överviktiga. Även om det inte är helt utlagd hur överviktiga utvecklar denna typ av diabetes så vet vi i alla fall att ett samband existerar. Det vi vet är att överflödig fett kring magen stör insulin produktionen och ökar kroppens produktion av blodsocker. Detta leder i sin tur att bukspottkörteln producerar ännu större mängder insulin. Vilket långsiktigt leder till att diabetes utvecklas. Med andra ord så handlar det om hur du tar hand om dig själv, vilka typer av vanor du har och hur du mår psykiskt. Alla dessa faktorer har sin egen lilla rolla i det hela, och alla dessa går att förbättra.

Sömnapné och andningssvårigheter

Sömnapné, dvs rubbningar av andningen när man sover, har blivit länkat med övervikt i många fall. Då överviktiga löper i genomsnitt dubbelt så stor chans att drabbas av sömnapné.

Försämrad livskvalité

Beroende på hur överviktig en person är så kan livskvalitén försämras avsevärt. Det kan vara av en rad olika anledningar, alltifrån ens egna tankar och åsikter om sig själv i förhållande till samhället eller helt enkelt på grund av att inte kunna röra sig smidigt i vardagen. Att inte kunna funktionera optimalt i vardagen är tämligen svårt och övervikt eller bukfetma gör livet inte så mycket enklare när det handlar om vardagssysslor. Det kan vara alltifrån knyta skorna till smärtor i lederna som orsakas av övervikten.

Slutsats

Som ni ser så kan hälsoriskerna med övervikt och magfett vara upprörande, vissa av dessa är väldigt påtagliga medan andra är mer subjektiva. De goda nyheterna är att även om du förlorar en liten mängd fett så kan det ha en avsevärd betydelse i jakten på god hälsa. Du undviker en hel del olika sjukdomar även om du tappar så lite som 5-10 kilo.

Om du nu är seriös med viktminskningen se till att kolla in bl.a. magövningarna, yoga och kost tipsen här på sidan! VI rekommenderar även periodisk fastande! Det kan vara livsvanan som du behöver för att verkligen uppnå din optimala vikt.

Pin It on Pinterest