Överflödig fett på magen är inte kul, inte för fysiska hälsan och möjligtvis inte för mental självbilden människor har om sig själv. Vi har diskuterat de många riskerna med att vara överviktig, i synnerhet hänsyn till buken. I denna artikel ska vi nämna ett par möjliga orsaker till varför överflödig magfett uppstår hos oss människor.

Först och främst kan vi påpeka att det inte finns ett enda orsak som universellt gäller när det gäller uppkomsten av övervikt. I flesta fallen är det en kombination av dåliga vanor som leder till det tillståndet. I och med det så finns det rätt så många orsaker till magfett, och vissa är logiska och andra är rent av konstiga.

Vi börjar med de rimligaste möjligheterna, nämligen:

Överätning

Detta kan verka självklart och anledningen till varför jag nämner det är för att jag har träffat många människor som verkar vara omedvetna om hur mycket de äter, de har även tendensen att försöka bortförklara sina matvanor med allt möjligt.

Men i grund och botten så vet vi alla att om man äter för mycket så ökar man i vikt och detta är troligtvis den vanligaste anledningen till magfett.


Dålig mat

Det kan hända att du tycker att du äter tämligen lite men ändå har alltför mycket fett runt magen. Men har du tänkt på vad det är du egentligen äter? Matportionerna kan vara små men det behöver inte betyda att kaloriintaget är detsamma. Med andra ord så bör du undersöka det du äter och jämföra med andra livsmedel, sedan kan du hitta det optimala för dig och din kropp!

Dina vanor med sockerfyllda tilltugg (godis, kakor m.m.) och läsk är ännu något du bör vara medveten om. Dessa i sig själv leder till ökad intag av kalorier samt medför sina egna hälsorisker i kombination med övervikten.

Fruktjuice

Om du är en som dricker väldigt mycket juicer, så kan detta också vara en av anledningarna du är överviktig. Fruktjuicer är givetvis hälsosammare, då de innehåller vitaminer och mineraler, än andra ”artificiella dryck” som läsk men rent kalorimässigt och sockerhalten är oftast detsamma om inte mer i vissa fall.

Inaktivitet

Att vara inaktiv i vardagen kan ha en stor roll när det gäller produktion av magfett. Om du har vanan att sitta hemma och spela data hela dagarna så är det självklart att din kropp kommer att lagra mer fett än om du tar en hälsosam promenad eller joggningsrunda varannan dag. Motion och aktiviteter höjer ditt hjärtslag och därmed din fettförbränning. Det bästa du kan göra för dig själv när du känner dig seg, är att motionera!

Ämnesomsättning/metabolism

Ämnesomsättning kan vara en av orsakerna till magfett. Vi alla känner säkert till vissa människor som verkar kunna äta stora mängder onyttig mat utan att öka i vikt. Dessa människor har fördelen med bra gener, men detta ska vi inte grubbla över. Majoriteten av människor har inte denna naturliga fördel, utan de måste vara medvetna om vad de äter. Ämnesomsättningen varierar under livscykeln och desto äldre man blir desto mer blir kroppen benägen att lagra fett. Bland annat för att ämnesomsättningen ändras, och vårt matsmältningssystem blir mindre effektiv, vilket innebär mindre energi som vi får från mat bränns bort som kalorier och mer av kalorierna lagras som fett på kroppen.

Äta och sova?

Stora måltider ska inte smältas genom en lång tupplur, utan om du vill kontrollera din magfett så bör du aldrig äta inom tre timmar före läggdags. Du måste ge magen en chans att helt smälta ner allt som du har förtärt under dagen, innan du släcker lampan och sover. Att du går till sängs med en full mage så finns det risker för fettlagring just runt magen, och det vill vi inte ha eller hur? Om du ska mumsa sent på kvällen så kan du äta något hälsosamt som t.ex. en banan eller annan frukt som du föredrar.

Brist på sömn

På tal om sömn, så är det viktigt att påpeka att brist på sömn kan också vara varför du lagrar mer fett på magen än vad som är nödvändigt. Om du har svårigheter med att somna eller med sömnen i sig själv, som sömnapné så är det värt att besöka läkaren eller ta andra nödvändiga stegen för att lindra dem.

Varför?

Det har gjort talrika studier om hur sömnkvalitén påverkar produktionen av fett, i synnerhet de som sover mindre antal timmar eller de som har sömnproblem som sömnapné.

Stress

Om du lider av kronisk stress så kan kroppen producera vissa hormoner (cortisol) som leder till ökad magfett. I vissa fall så kan stress också få aptiten att öka avsevärt, vilket i sin tur kan leda till att du äter mer mat, vilket leder till…

Jag rekommenderar att du åtgärdar stressaspekten med yoga, meditation eller floating. Floating vet jag från erfarenhet vara utomordentligt effektivt när det gäller att koppla av och bara vila ut kroppen fysiskt och psykiskt.

Deodorant

Deodorant? Det finns en chans att vissa deodoranter innehåller ämnen som har en direkt påverkan på din ämnesomsättning, vilket kan få dig att öka i vikt. Använd rätt typ av deodorant och försök att undvika deodoranter med aluminium eller sprays med polychlorobiphenyl.

Evolutionära faktorer och biologin

Våra förfäder överlevde genom att öka och lagra fettmassa, för att överleva perioder av hunger. Då kroppen kan få energi från det lagrade fettet. Detta har fått vår kropp att vara benägen att lagra fett och öka i vikt i vissa situationer.

Ett exempel är muslimer under högtiden ramadan äter endast efter solnedgång, med andra ord så fastar de under hela dagen tills det blir kväll/natt. Om man tar och gissar så skulle man tro att dessa individer som fastar förlorar fett, men vissa studier påpekar på det motsatta.

Varför?

Ja som sagt kroppen blir van med en måltid om dagen istället för 3 eller 4. Kroppen anpassar sig och går in i ”förvaringsläge” och det resulterar i att kroppen kan lagra fett för att ”överleva”.

Det bör påpekas att detta gäller inte för alla, då det finns motsägande teori, nämligen en växande trend som går ut på periodisk fastande som en effektiv vana i kampen mot överflödig fett.

Oavsett så är det verkligen fascinerande hur intelligent kroppen är i dess dynamiska natur!

Slutsats

Ser man på, det finns rätt så mycket att ta i hänsyn till vad som orsakar övervikt och magfett. Alltifrån överätning, stress, socker till inaktivitet, genetik och dålig sömn kan vara bovarna!

Pin It on Pinterest