Det finns rätt så många orsaker till magfett, och vissa är logiska och andra är rent av konstiga. Jag ska nämna ett par orsaker till varför överflödig magfett uppstår hos oss människor.

Överätning

Detta kan verka självklart och anledningen till varför jag nämner det är för att jag har träffat många människor som verkar vara omedvetna om hur mycket de äter, de har även tendensen att försöka bortförklara sina matvanor med allt möjligt. Men i grund och botten så vet vi alla att om man äter för mycket så ökar man i vikt och detta är troligtvis den vanligaste anledningen till magfett.Inaktivitet

Att vara inaktiv i vardagen kan ha en stor roll när det gäller produktion av magfett. Om du har vanan att sitta hemma och spela data hela dagarna så är det självklart att din kropp kommer att lagra mer fett än om du tar en hälsosam promenad eller joggningsrunda varannan dag. Motion och aktiviteter höjer ditt hjärtslag och därmed din fettförbränning. Det bästa du kan göra för dig själv när du känner dig seg, är att motionera!

Dålig Mat

Det kan hända att du tycker att du äter tämligen lite men ändå har alltför mycket fett runt magen. Men har du tänkt på vad det är du egentligen äter? Matportionerna kan vara små men det behöver inte betyda att kaloriintaget är detsamma. Med andra ord så bör du undersöka det du äter och jämföra med andra livsmedel, sedan kan du hitta det optimala för dig och din kropp!

Ämnesomsättning/Metabolism

Ämnesomsättning kan vara en av orsakerna till magfett. Vi alla känner säkert till vissa människor som verkar kunna äta stora mängder onyttig mat utan att öka i vikt. Dessa människor har fördelen med bra gener, men detta ska vi inte grubbla över. Majoriteten av människor har inte denna naturliga fördel, utan de måste vara medvetna om vad de äter. Ämnesomsättningen varierar under livscykeln och desto äldre man blir desto mer blir kroppen benägen att lagra fett. Bland annat för att ämnesomsättningen ändras, och vårt matsmältningssystem blir mindre effektiv, vilket innebär mindre energi som vi får från mat bränns bort som kalorier och mer av kalorierna lagras som fett på kroppen.

Äta och sova?

Stora måltider ska inte smältas genom en lång tupplur, utan om du vill kontrollera din magfett så bör du aldrig äta inom tre timmar före läggdags. Du måste ge magen en chans att helt smälta ner allt som du har förtärt under dagen, innan du släcker lampan och sover.
Att du går till sängs med en full mage så finns det risker för fettlagring just runt magen, och det vill vi inte ha eller hur? Om du ska mumsa sent på kvällen så kan du äta något hälsosamt som t.ex. en banan eller annan frukt som du föredrar.

Stress

Om du lider av kronisk stress så kan kroppen producera vissa ämnen som får din aptit att öka avsevärt, och det kan i sin tur leda till att du äter mer mat, vilket leder till…
Jag rekommenderar att du åtgärdar detta med meditation eller floating. Floating vet jag från erfarenhet vara utomordentligt effektivt när det gäller att koppla av och bara vila ut kroppen fysiskt och psykiskt.

Deodorant

Deodorant? Det finns en chans att vissa deodoranter innehåller ämnen som har en direkt påverkan på din ämnesomsättning, vilket kan få dig att öka i vikt. Använd rätt typ av deodorant och försök att undvika deodoranter med aluminium eller sprays med polychlorobiphenyl.

Evolution och Biologi

Våra förfäder överlevde genom att öka och lagra fettmassa, för att överleva perioder av hunger. Då kroppen kan få energi från det lagrade fettet.
Detta har fått vår kropp att vara benägen att lagra fett och öka i vikt, eftersom detta kan ses som en evolutionär eller biologisk faktor så kan man inte undvika fenomenet.
T.ex. muslimer under högtiden ramadan äter endast efter solnedgång, med andra ord så fastar de under hela dagen tills det blir kväll. Om man tar och gissar så skulle man tro att dessa individer som fastar förlorar fett, men många studier påpekar på det motsatta
Varför? Ja som sagt kroppen blir van med en måltid om dagen istället för 3 eller 4. Kroppen anpassar sig och går in i “svält läge” och det resulterar i att kroppen lagrar fett för att “överleva”. Det är verkligen fascinerande hur intelligent kroppen är!

Pin It on Pinterest