Ibland är det svårt att veta vad som bör litas på och vad som bör bortses när man lär sig om träning, kost och diet.

Här nedan har jag sammanställt 10 vanliga myter som cirkulerar i olika ”fitness-kretsar” och här bestämmer jag för att ”ta död” på dessa etablerade osanna påståenden.

Låt oss börja!

1: ”Bränna fett endast runt magen”

”Att göra hundratals magövningar enbart tillåter dig att förlora oönskad magfett.” Den här myten kan klassas som en vanlig missuppfattning och är definitivt inte sant!

Endast motion ger inte en toning av det området som tränas utan när du förlorar fett så förlorar du fett på hela kroppen. Om du fokuserar på ett område genom träning kan musklerna på det området bli större och synligare men du kommer inte bränna bort fett på det önskade området.


2: ”Skräpmat är ansvarig för majoriteten av vår fett”

Det är naturligtvis sant att skräpmat fungerar som en antagonist i kampen mot fetma, men det är inte helt sant att majoriteten av vår kroppsfett är där på grund av just den där extra kebaben eller pizzan som du åt i fredags.

Det är många olika faktorer som medverkar i fettproduktionen som t.ex. gener, motion, matvanor och mer. Det bästa man kan göra är att förvandla alla sina dåliga vanor till goda.

3. ”Äta sedan träna” eller ”Eftersom jag tränar så har jag rätt att äta vad jag vill!”

Det är många som tror att de kan komma undan med att äta vad de vill och efteråt motionera för att ”arbeta bort” all fet mat de åt under hela dagen. Men de kan inte ha mer fel!

Faktum är att du måste minska ätandet för annars om du inte sänker ditt fettintag, så spelar det inte roll hur många övningar du bestämmer dig för att utföra. Det värsta är till och med att magen kan bli större, p.g.a. att magmusklerna blir större och fettet lagras på dessa ”förstorade” magmusklerna.

4: ”Kroppen kan klara sig utan fett”

Även om magrutorna är ett kroppsideal för talrika människor så bör vi inte glömma bort att fett är nödvändigt för levande organismer. Fett har en otroligt viktig roll som energibank och är även gynnande för bland annat huden, hår och andra kroppsfunktioner.

Med andra ord så borde vi inte vara fullständigt besatta av att bli av med fett från kroppen, för att det kan i slutändan skada oss mer än det gynnar oss.

5: ”Eftersom jag gör 100 magövningar åt gången och du gör 15st så får jag garanterat snyggare och starkare magmuskler”

Detta är ett annat exempel på en etablerad myt bland människor som strävar efter en platt och tonad mage. De flesta som säger att de kan göra 100,200 eller 1000 crunches åt gången, gör garanterat halvfärdiga därmed ineffektiva crunches.

För att uppnå maximalresultat med magövningar kan man börja med 10-15 övningar, då varje övning bör ta ungefär 3-5 sekunder att utföra. Kom ihåg desto långsammare övningen desto intensivare blir den och därmed blir med mycket mer effektiv.

6: ”Fettförbränning är hur svårt som helst”

Nej, nej och återigen nej. Det är inte ”jätte” svårt att bli av med fett, det kan verka så i början men sanningen är att det är den rätta metoden som saknas. Det som krävs är att du framställer en utförlig plan och genomför planen oavsett alla distraktioner och hinder som kommer att komma i din väg. Tro på dig själv och din förmåga så finns det inte mycket som inte är möjligt.

7: ”Tabletter som får dig att tappa vikt, oberoende av dina dåliga vanor!”

Detta är i dagsläget en lögn, även om det finns talrika reklamer om det så är det inte sant. Tabletter kan ha en effekt i kombination med goda vanor men det är inte möjligt att en liten fjuttig rund ätbar ting kan få dig att tappa ansenlig vikt. Iallafall inte idag, man vet aldrig vad vetenskapen kan hitta på i framtiden!

8: ”Du har det enklare för att du har generna för det!”

Även om generna har en avsevärd del i fettförbränningen, så är det inte mycket jämfört med effekten av motion och goda matvanor. Omständigheterna som du har kontroll över är betydligt viktigare än de omständigheter du inte har kontroll över.

Oftast är ”gen-argumenten” bara en ursäkt som ges av individer som inte orkar förbättra sin hälsa eller röra sig i rätt riktning när det gäller deras livskvalité.Det klart att det finns vissa undantag, speciella fall som hamnar utanför det ”normala”, men i sin helhet så är ditt fokus på ditt mål det mest avgörande.

I och med det så är ”nature” vs ”nurture” en uråldrig filosofisk fråga som kanske inte bör fördjupas allt för mycket i detta forum, alltså i en sida som handlar om hur man tränar magen… eller?

9: ”Magrutor myten”

Jag tänkte att jag upprepar detta igen för att det är nog det viktigaste. Om du strävar efter skulpterade magrutor så spelar det inte roll hur många magövningar du gör! Det som krävs är att du kombinerar effektiv magträning med effektiv fettförbränning, genom detta så lär du få släta och fina magrutor.

10: ”Träna mage kan man göra varje dag”

Vår sista myt behöver inte nödvändigtvis vara en myt, utan allt beror egentligen på hur mycket träningsverk du har dagen efter ditt magpass. Om du tränar super hårt mage varje dag och har ständigt träningsverk så bör du definitivt inte träna magen varje dag.

Det är blir slöseri med tid och kommer med all sannolikhet inte resultera i finare eller bättre magmuskler. I just detta avseendet så finns ingen rimlig anledning till varför man bör träna mage mer än, låt oss säga biceps.

Om du kör enkla magpass med ett par reps, så kan du absolut träna magen varje dag. Rekommendationen är dock att du tränar mage 2-4 gånger i veckan, helst med en vilodag mellan varje magpass. Men om du känner att du vill träna mage mer än andra kropps delar, så råder jag er att fokusera på två olika delar av magen. Till exempel övre mage ena dagen och sidorna på magen andra dagen.

Slutsats

Som du nu har märkt så finns det många ovissa åsikter som presenteras som fakta, och det bör påpekas att du bör alltid vara kritisk till det du läser, även de ovanstående mytkrossarna som har tagits upp i denna artikel.

Att nå fram till en objektiv sanning när det handlar om relativa ting som kropp, hälsa, mat och annat är omöjligt. Mitt bästa tips är att du helt enkelt börjar lära känna din kropp och vad den är kapabel till, vad som passar dig i kosten, träningen och livsstilen.

Med andra ord, mytkrossning ska du inte alltid förlita på andra källor utan du bör göra det till en vana att testa olika påståenden och se vad för sanning som finns i dem!

Har du några tankar kring detta så kan du gärna dela med dig nere i kommentarsfältet, det vore jätte trevligt!

Pin It on Pinterest