När det gäller träningsformer som fokuserar på styrka, flexibilitet och balans är både yoga och Pilates populära val. Dessa två discipliner har liknande mål, men de skiljer sig åt när det kommer till filosofi, övningar och tekniker.

Låt oss utforska skillnaderna och fördelarna med både yoga och Pilates för att hjälpa dig att välja den träningsform som bäst passar dina behov och mål.

Yoga: En Helande Träningsform

Yoga är en årtusende gammal träningsform med rötter i Indien. Den betonar balans mellan kropp, sinne och själ genom andning, stretching och positionering. Yoga innehåller en bred variation av stilarna, från lugn och meditativ till mer intensiva former. Här är några viktiga punkter att överväga:

 1. Andning och Meditation: Yoga inkluderar djupandningsövningar och meditation för att främja avslappning, minska stress och öka medvetenheten om kroppen.
 2. Styrka och Flexibilitet: Yoga fokuserar på att bygga både styrka och flexibilitet genom olika positioner (asanas) som sträcker och stärker olika muskelgrupper.
 3. Andlighet: Många yogastilar inkorporerar andliga element och filosofier. Det kan vara kopplat till yogans ursprungliga indiska traditioner eller helt enkelt vara en fokusering på mindfulness och närvaro.
 4. Positionering: Yogasträckningar hålls ofta längre för att främja avkoppling och öka flexibiliteten över tiden.

Exempel på Yogaövningar:

 • Solhälsningen (Surya Namaskar): En följd av rörelser som sträcker och aktiverar hela kroppen samtidigt som man koordinerar andning och rörelse.
 • Krigarpositioner (Warrior Poses): Dessa stärker benen och öppnar upp höfterna samtidigt som de bygger uthållighet och stabilitet.
 • Trädet (Tree Pose): En balansövning som hjälper till att förbättra balansen och koncentrationen.

Pilates: Kärna och Kontroll


Pilates, å andra sidan, är en modernare träningsform skapad av Joseph Pilates under tidigt 1900-tal. Pilates lägger särskild tonvikt på att bygga en stark kärna och förbättra kroppskontrollen. Här är några huvudpunkter:

 1. Kärnaktivering: Pilates fokuserar starkt på att stärka de djupa magmusklerna och stabilisera ryggraden. Det kan bidra till att förbättra hållning och minska ryggproblem.
 2. Koncentration: Pilates betonar medvetenheten om varje rörelse och hur det påverkar kroppen. Det är mindre inriktat på andlighet jämfört med vissa yogastilar.
 3. Maskiner och Redskap: Pilates använder ofta specialiserade maskiner och redskap, som reformers, för att förbättra motståndet och intensiteten i träningen.
 4. Positionering: Pilatesövningar involverar mer kontrollerade och preciserade rörelser, med betoning på teknik och form.

Exempel på Pilatesövningar:

 • Hundred: En klassisk Pilatesövning som involverar djup andning, kärnaktivering och armrörelser för att stärka magmusklerna.
 • The Saw: En övning som förbättrar både rörlighet i ryggen och styrka i kärnan samtidigt.
 • Leg Circles: En övning för att stärka höftflexorer och öka benens flexibilitet.

Vilken ska du välja?

Ditt val mellan yoga och Pilates beror på dina mål och preferenser. Om du söker en träningsform som kombinerar fysisk aktivitet med andlighet och mindfulness, kan yoga vara rätt för dig. Å andra sidan, om du är intresserad av att bygga kärn- och kroppsstyrka med fokus på teknik, kan Pilates vara mer lämpligt.

Det är viktigt att prova båda träningsformerna och se vilken som passar din kropp och livsstil bäst. Vissa människor kan också dra nytta av att inkludera både yoga och Pilates i sin träningsrutin för att få en balanserad och komplett träning. Oavsett vad du väljer, är både yoga och Pilates utmärkta sätt att förbättra din fysiska hälsa och välbefinnande.

Pin It on Pinterest