När det handlar om kost och mat så händer det att man stöter på flera viktiga begrepp som man inte förstår till fullo, visst kan man ett par men hur hänger allt ihop egentligen?

Har du någonsin tänkt på vad dessa benämningar egentligen betyder? Man hör och ser det lite överallt. Varesig du läser etiketten på baksidan av en dricka du köpt, eller om du råkar se kalorimätaren på en maskin på gymmet. Vad betyder dessa saker egentligen?

Här hittar du diverse information om viktiga begrepp som du bör kunna. Faktan som du hittar här bör ge en ökad förståelse för vad det är du egentligen läser!

Proteiner

Vad är proteiner? Hur fungerar proteiner? Vad har proteiner för betydelse och vart hittar jag proteiner?

Proteiner är stora molekyler som utgör en huvudbeståndsdel i allt levande. De brukar Vart finns protein?kallas för livets byggnadsstenar och benämningen är utan tvekan korrekt. Vårt hår, våra naglar, vår hud, vårt blod är proteiner och vi är i stort sätt proteiner. Proteiner har också väldigt viktiga funktioner i vår kropp förutom att bara finnas där. De ingår i kroppens alla celler och är en viktig beståndsdel i våra muskler. Proteinernas viktigaste funktion hos oss människor är deras förmåga att bygga upp vävnader, celler och muskler i människokroppen. Proteiner används och utnyttjas även för tillväxt och återuppbyggnad, till exempel när man tränar och anstränger musklerna, så bryts proteinerna i musklerna ned och välorienterade tränare vet att proteiner är att föredra över kolhydrater eller fett efter träningen, då kroppens muskler behöver återuppbyggas för att bli större och starkare. Proteiner är med andra ord väldigt viktiga för kroppen och dess hälsotillstånd och utveckling, speciellt när man tränar!


Fett

Vad är fett? Hur fungerar fett och vad har fett för betydelse?

Fett är ett näringsämne som ger kroppen energi och är nödvändig för normala kroppsfunktioner. Energin som finns i fett kan upptas i antigen koncentrerad form eller så kan fettet lagras i form av energireserver. Förutom att förse vår kropp med energi så har fett även flera andra viktiga funktioner i kroppen. Fett gör det också möjligt för andra näringsämnen att göra sitt jobb, som bland annat hormonernas produktion och absorptionen av fettlösliga vitaminer som vitaminerna A, D, E och K.

Fett förser oss också med de livsnödvändiga fettsyrorna. Dessa fettsyror, som finns bland annat i olja, nötter, fisk och andra havsprodukter kan vår kropp inte tillverka själv utan det är något vi måste få i oss via maten. Det är alltså viktigt att ha tillräckligt med kroppsfett för upprätthållandet av hälsan och kroppsfunktionerna, även om du känner att du vill bli av med all fett i kroppen.

Kolhydrater

Vad är kolhydrater? Hur fungerar kolhydrater? Vad har kolhydrater för betydelse och vart hittar jag kolhydrater?

Såsom proteiner och fett är kolhydrater också en form av näringsämne och bränsle för kroppen. Kolhydrater är kroppens främsta energikälla och det näringsämnet som vi behöver få i oss mest. Hjärnan och njurarna behöver dem för att fungera och kroppen för att bygga upp celler.

Kolhydrater brukar ofta delas in i två kategorier, nämligen snabba och långsamma. Skillnaden mellan snabba och långsamma kolhydrater är hur de förbränns i kroppen. Med snabba kolhydrater så menar man kolhydrater som omvandlas snabbt till energi och med långsamma kolhydrater menar man kolhydrater som förbränns långsammare i kroppen.

Dessa brukar vanligtvis kallas för goda och dåliga kolhydrater. Då långsamma kolhydrater är de goda för att de varar längre och man blir mättare och de snabba är de dåliga för att energin varar en betydligt kortare tid och mättar inte alls lika bra som långsamma.

Kalorier

Vad är kalorier och hur fungerar kalorier?

Människan behöver energi för att överleva, andas, röra på sig och helt enkelt funktionera. Vi får denna energi från mat och denna energi kallar vi för kalorier. Dessa kalorier kan definieras som potentiell energi för vår kropp. En kalori är alltså en energienhet som allmänt används för att beskriva hur mycket energi som bränns bort vid matspjälkningen. Ju mer kalorier maten innehåller desto mer energi frigörs.

Kostfibrer/Fibrer

Vad är kostfibrer? Hur fungerar kostfibrer? Vad har kostfibrer för betydelse och vart hittar jag kostfibrer?

Kostfibrer är livsmedel som inte bryts ner i matsmältningen, och därmed får vi nästan ingen energi från att äta de. Kostfibrer har en annan funktion än att ge energi som andra kolhydrater, och de kan delas in i olika grupper, lösliga och olösliga fibrer. Skillnaden rent sakligt är att lösliga fibrer löser sig i vatten och olösliga fibrer gör det inte.

Lösliga fibrer gör så att mättnaden håller betydligt längre genom att fördröja matsmältningsprocessen i tunntarmen och magen. Lösliga fibrer kan därför anses vara väldigt effektiv i diet sammanhang då det fördröjer hungern.

Olösliga fibrer anses vara väldigt skonsam för magen då den förbättrar tarmarnas rörelser och fungerar som en städare genom att klumpa ihop sig omgivande partiklar, och är väldigt bra som behandlingsform för människor som lider av förstoppning.

Kostfibrer är alltså viktiga för att tarmarna ska fungera normalt och magen ska känna sig i topp form. Fibrer är inte bara skonsam mot magen utan det har hittats flera samband med en hög fiberintag och lägre risk för olika sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdomar.

Vitaminer

Vad är vitaminer? Hur fungerar vitaminer? Vad har vitaminer för betydelse och vart hittar jag vitaminer?

Vitaminer är ämnen som i mycket små mängder är nödvändig för att uppehålla liv. Vitaminer måste för det mesta tillföras genom kosten, eftersom kroppen antigen tillverkar alltför små mängder eller inget allt. Vitaminers har flera viktiga roller i kroppen och den främsta är att motverka olika typer av sjukdomar. Olika vitaminer skyddar mot olika sjukdomar och därför är det ytterst viktigt att variera vitaminintaget. Om du äter för mycket av ett vitamin så kan det också ha motsatta effekter, d.v.s. negativ effekt. Det handlar alltså om att balansera vitaminintaget!

De flesta människor skulle kunna få i sig alla vitaminer de behöver genom att äta en varierad och balanserad kost, men alla har inte samma goda vanor. Om du är en person som inte har tillräckligt med tid att förbereda olika måltider varje dag så kan du fundera på att integrera multivitaminsjuice och multivitaminstabletter i din dagliga kost!

Mineraler

Vad är mineraler? Hur fungerar mineraler?

Vad har mineraler för betydslse och vart hittar jag mineraler? Mineraler har på samma sätt som vitaminer en väldigt viktig roll när det kommer till allmänna hälsan och välbefinnandet. När man tänker på mineraler så är det naturligt att tänka på ämnen som man hittar i jorden som järn, zink och liknande. Men dessa substanser hittas även hos oss människor, fast då i väldigt små mängder.

Mineraler hjälper din kropp att växa, utvecklas och hålla sig frisk. Olika mineraler har olika funktioner i kroppen. Till exempel kalcium bygger upp starka ben, då 99% av kroppens kalcium finns i skelettet och zink motverkar sjukdomar, infektioner och sår genom att förstärka immunförsvaret och celltillväxten.

Vitaminer och mineraler har alltså en väldigt positiv effekt på hälsan och det är något man bör se till att få i sig tillräckligt.

Slutsats

Förhoppningsvis är ni nu lite klokare på vad det egentligen är som man vanligtvis förtär när man stoppar in saker i munnen på sig. Och att du nu vet vad dessa olika begrepp innebär när stöter på olika etikettlappar med konstiga ord på när du är ute och handlar. Det är viktigt att lära sig mer om hur kosten och kroppen fungerar, att utifrån det hitta en optimal symbios och balans mellan dem två.

Pin It on Pinterest