Nyttiga snacks finns det mycket av, även om de överskuggas av onyttigheter som godis och choklad.

Snacksen som nämns här är delvist för att ersätta för mycket godisätande och om du är en person som känner att du måste äta något nästan hela tiden, så kan du iallafall äta något nyttigt ibland.

Jag påstår inte att du bör sluta med godisätandet fullständigt, även om det vore idealt för viktminskningen, utan syftet med dessa hälsosamma snacks är att lägga fram alternativ som är betydligt nyttigare!

Ta en titt på dessa, vem vet, kanske så får du lust för lite naturgodis nästa gång du är och handlar!

Nötter


Valnötter är en stenfrukt som är välsmakande och nyttig. Nötterna kan ätas hela eller så kan de hackas i små bitar och användas som en sorts smakförstärkare i sallad och andra måltider! Valnötter är proteinrika och innehåller en mängd olika vitaminer och mineraler som håller kroppen stark.

Mandel finns och äts i olika former, de kan ätas råa (rekommenderad) eller stekta och brukar ofta vara en del av olika rätter. Mandlar är väldigt populärt världen över och brukas ständigt användas som och för desserter. Mandlar är en rik källa av Vitamin E, en vitamin som är särskilt bra för huden och venerna. Det är även möjligt att det finns ett samband mellan att äta mandlar och mindre risk för cancer, vilket ger oss fler anledningar att mumsa!

Hasselnötter är en god nötfrukt som kan ätas med skalet på eller utan. Hasselnötter kan användas för att försmakliga sallader och efterrätter. Förutom den goda smaken så innehåller hasselnötter vitaminer, mineraler och innehåller stora mängder proteiner och omättad fett. Alla dessa ämnen är nyttiga för kroppen!

OBS! Det bör påpekas att nötter generellt innehåller rätt så mycket kalorier per 100 gram, detta innebär att om du är seriös med att minska vikten så bör du överväga mängden nötter som du förtär! Mitt tips är att inte överge nötter helt, utan att äta dem i moderation och i balans med det du försöker uppnå!

Bara en kort tips! 🙂

Frukt och grönt

Nyttig Mat (Frukt, Grönsaker)

”Naturens Desserter” brukar frukt och grönsaker kallas och det tycker jag stämmer. Inte bara för att frukt är så otroligt smakrika som t.ex. honung och apelsiner utan också för den varierande färgen som frukt och grönsaker har, estetiken såväl som smaken är underbara.

Jag har hittat och framställt en lista på fyra frukt och grönsaker som jag personligen tycker är lätthanterliga, små, goda och sist men inte minst nyttiga!

Protein bars

Trots att protein bars inte växer på träd så var jag tvungen att nämna dem. Det som jag tycker är väldigt bra med protein bars är deras lätthanterlighet. Det är som att ha bära på en måltid i fickan som du kan äta när du känner för det.

Den rätta protein-baren behöver inte bara vara smakrik utan också bra för en själv. Men ett problem är att det finns många protein bars som inte alls lever upp till namnet. De innehåller antigen för mycket socker eller för mycket av det dåliga fettet(mättad fett)!

Försök att hitta proteinbars som innehåller mycket protein, lite socker och fettet ska vara lagom. Men se till att titta på vilken typ av fett det är som protein-baren innehåller, om den majoriteten av fettet är mättad fett så bör du försöka hitta en med mindre.

Torkad frukt

Många frukter kan torkas och ges en annan konsistens och smak. Torkade frukt brukar ofta vara mindre än dess respektive vanlig frukt och det är för att vattnet tas bort. När vattnet tas bort ändras konsistensen och smaken hos frukten men själva näringsinnehållet stannar detsamma. Detta gör att torkade frukt är rätt så tätfyllda med kalorier.

Torkade frukt bör ätas som alla andra snacks, alltså måttligt. Allt för mycket av vadsomhelst har oftast negativa effekter, även om det är vitaminer, mineraler och annat. Nyckeln är moderation!

Här nere är en lista på fem nyttiga torkade frukt som jag personligen tycker om.

  • Torkade plommon
  • Torkade äpplen
  • Torkade tranbär
  • Torkade dadlar
  • Russin

Vet du inte vilken typ av mat som är bra för dig? Ta en titt här!

Pin It on Pinterest