Det finns idag väldigt många sätt för personer att skapa bättre sömncykler genom att utföra yoga. Dessutom så är det inte bara vanliga yogaklasser som kan förbättra sömnen, utan det finns en rad andra övningar som du själv kan utföra för att ta del av samma härliga fördelar som denna lugnande praktik kan ge dig.

Att börja träna eller utföra yoga hemma själv i ditt hus, kan verkligen få dig att må bättre. Det vackra med yoga är att alla människor kan göra det på sitt unika sätt. Dessutom kan det vara roligt att variera sin yoga, så att man då och då gör det ensam hemma – eller vise versa beroende på vad du gillar och vad som passar din livsstil bäst.

Yoga kan utföras utanför yogamattan eller yogastudion

Yoga handlar om att vara här och nu i din kropp, vilket också betyder att du kan utföra yogapositioner även när du befinner dig utanför en klass eller din yoga matta. Yoga är att känna och vara medveten om sin kropp, samtidigt som du är medveten om dina andetag och allt som är omkring dig. Det finns en rad olika yogaövningar idag och alla fungerar på olika sätt, men oavsett vilken praktik som intresserar dig mest – så har alla sina egna och unika fördelar, men de har också en sak gemensamt. Har du sömnproblem eller bara generellt dålig sömn, så kan du vända dig till yoga då denna praktik kommer få dig att må bra, både fysiskt och psykiskt.

Fyra yoga övningar för bättre sömn

Det finns fyra olika övningar som du kan utföra precis innan du ska gå och lägga dig, du kan du göra dessa när du befinner dig i sängen, vilket är perfekt!


1 – Savasana

Yogapositionen Savasana verkar relativt rätt, men det kan vara svårt att bara släppa taget ibland. Här lägger du dig ned på rygg och därefter ska du bara slappna av och fokusera på dina andetag. Den här positionen kan lindra insomningsbesvär, huvudvärk, trötthet och det kan även sänka blodtrycket samt lugna ditt sinne och motverka mot stress.

2 – Apanasana

Denna övning utförs också när du ligger på ryggen. Därefter kramar du om dina ben och drar åt dem mot bröstet. Se till att hålla ihop dina anklar och när du känner dig bekväm kan du gunga lite med kroppen. Du kan andas med dina gungningar. Denna övning mjukar upp och masserar din rygg. Den lugnar även sinnet, kan bidra till att minska mag- eller menssmärtor och släpper även spänningar.

3 – Supta Baddha Konasana

Detta är en yogaposition som är väldigt avslappnande. Lägg dig på rygg och böj upp dina knän. Pressa därefter fotsulorna mot varandra, men låt benen och armarna hänga åt sidorna. Skulle det krampa i underkroppen så kan du använda en kudde under knäna. De här övningen stretchar ljumskar och insida lår, stimulerar hjärtat samt cirkulationen i kroppen och kan även lindra stress. Perfekt att göra innan läggdags helt enkelt!

4 – Paschimottanasana

Yogapositionen stretchar rygg och baksida av lår, det dämpar stress och kan lugna din hjärna. Sitt först på din rumpa med raka ben,och tårna upp mot taket, annars kallad dandasana. Sätt dina händer bredvid sängen eller golvet bredvid dig och lyft upp ditt bröst, dra in och ned dina skulderblad samt svanskotan mot golvet. Denna position kan dessutom förbättra din matsmältning.

Meditation är en stor del av övningar i yogan och därför är det också en viktig del om du vill försöka förbättra din sömn.

Detta betyder att du kan göra dina yogaövningar när du ligger i sängen, precis innan du ska sova. På så sätt kan du använda dig av olika positioner som förebygger bra sömn och en hälsosam livsstil. När du utför yoga så behöver det inte heller handla om olika positioner som du ska göra, utan det kan helt enkelt bara handla om att fokusera på andningen. Meditation är en stor del av övningar i yogan och därför är det också en viktig del om du vill försöka förbättra din sömn.

Andra aspekter av yoga som kan bidra till bättre sömn

Det finns några andra delar i yogan som gör att du kan förbättra din sömn.

Pranayama handlar om att andas i jämna och lugna andetag, som på så sätt kan hjälpa till att sänka din puls, för att dämpa hormoner som kan skapa stress och även för att dämpa ditt sympatiska nervsystem.

Meditationen i yoga hjälper dig att fokusera på dina andetag istället för att fastna vid tankar eller andra bekymmer. Meditation hjälper dina tankar att lugna ned sig och kan välkomna din trötthet. Se till att verkligen slappna av i alla dina kroppsdelar när du mediterar, speciellt i ansiktsregionen och låt tyngdkraften göra sitt arbete. Detta är också en slags avslappningsövning.

Det finns också en del i yoga som kallas Asanas, som hjälper dig att få bort smärtor och spänningar i kroppen, som då gör att du kan slappna av enklare och därför sova bättre. Att tänka på att ha en yogisk livsstil kan också bidra till liknande övningar som även här kan förbättra din sömn.

Pin It on Pinterest